Un nou inceput... (martie 2010)

Asocierea este necesara pentru ca de multe ori un cor se aude mai puternic decat o voce de solist, dar repertoriul acestui cor trebuie ales cu grija. Am spus si cu alte ocazii ca tara noastra arata acum ca dupa razboi, bande de talhari moderni devalizeaza tot ce se afla in apropierea lor, incepand cu bogatiile naturale, paduri sau lacuri cu pesti si ceea ce a mai ramas din asa zisele "bunuri ale intregului popor". Dar ceea ce este mai grav, a fost distrus sistemul educational, iar tupeul si ignoranta au devenit adevarate atuuri. Refacerea invatamantului si educarea copiilor si a adolescentilor in asa fel incat sa aiba "dragoste de carte" nu poate fi facuta de cei carora le-a fost candva lehamite sa mearga la scoala. Se repeta mereu cuvinte mari, cum ar fi "educatie de excelenta", dar multi dintre elevii de clasele I-VIII au probleme grave de exprimare sau de ortografie. O sansa a noii generatii poate fi internetul, dar acesta este infestat cu multe informatii eronate si multe capcane... Nu-mi ajunge pagina oricat ar fi de lunga, sa scriu cate cred ca ar trebui sa se faca pentru a incerca sa se indrepte lucrurile dar punctul de pornire, in mod sigur, este educatia.

Scoala de vara Generatia Urmatoare - de la vis la realitate (mai 2010)

In urma cu cativa ani, la firma BITNET CCSS srl, s-a conturat ideea construirii unui Observator astronomic in localitatea Marisel. Iar pentru ca cercetarea trebuie sa mearga mana in mana cu educatia, m-am gandit ca organizarea la Marisel a unei Scoli de vara avand ca tematica astronomia, radioastronomia si radiocomunicatiile moderne ar completa armonios aceasta idee. Iata ca in acest an (2010) Scoala de vara "Generatia Urmatoare" isi va deschide portile pentru primii cursanti.
Cine sunt primii cursanti? Elevi din Cluj care, timp de o saptamana, vor face observatii astronomice, vor asculta prelegeri pe teme de astronomie si radioastronomie, vor face adevarate lucrari de laborator care sa-i initieze in primii pasi ai radioastronomiei si a radiocomunicatiilor moderne.
Avand in vedere actualele probleme financiare din tara, probabil ca in acest an s-ar fi putut organiza doar o tabara entuziasta dar fara esenta... Aveam nevoie totusi de aparate optice mai performante si echipamente de radiocomunicatii construite cu scop didactic, asa ca am inceput sa caut sprijin de la potentialii sponsori. Si iata ca FUNDATIA DINU PATRICIU, care sprijina de cativa ani excelenta in educatie in tara noastra s-a oferit sa ne ajute. Am avut in urma cu o luna o foarte placuta intrevedere cu d-na Tincuta Baltag, careia i-am prezentat proiectul de organizare a unei tabere pilot, ca precursor al Scolii de vara. Dansa a fost foarte receptiva la aceasta idee si intr-un timp extrem de scurt m-a anuntat ca stafful Fundatiei Dinu Patriciu a hotarat sa sprijine financiar proiectul cu o suma de 5000 de euro, nerambursabili. Si astfel am inceput sa parcurg drumul concret de la vis la realitate.

joi, 9 octombrie 2014

Curs de initiere in activitati si tehnologii spatiale - MARISEL 2014

In zilele de 4, 5, 6 si 7 septembrie 2014, in cadrul feeric al localitatii Marisel din Muntii Apuseni, s-a tinut, pentru prima data in Romania, un curs de initiere in activitati si tehnologii spatiale, destinat profesorilor de matematica si fizica din invatamantul preuniversitar.
Cursul a fost organizat de Biroul ESERO-Romania (Oficiul European de Resurse Educationale pentru Spatiu - biroul din Romania) si a fost patronat de Agentia Spatiala Romana (ROSA) si Agentia Spatiala Europeana (ESA).
Cursul a avut ca scop folosirea spatiului cosmic ca un context atractiv pentru predarea materiilor STEM (Stiinta, Tehnologie, Inginerie, Matematica). Cursul a a avut atat caracter teoretic cat si practic.
Activitatile "in sala" au constat in prelegeri sustinute de experti in stiinbte si tehnologii spatiale. Prelegerile i-au initiat pe cursanti in notiunile fundamentale ale astronomiei, in notiuni de baza ale telecomunicatiilor spatiale si in utilizarea pe scara larga a satelitilor artificiali ai Pamantului.
Activitatile practice au fost "hands on" adica profesorii participanti la curs au avut la dispozitie o serie de echipamente, aparate sau dispozitive simple cu ajutorul carora sa-si poata indruma elevii spre stiinte si tehnologii spatiale. Astfel, cu ajutorul telescoapelor pe care le-au avut la dispozitie au urmarit corpuri sau obiecte ceresti aflate in Sistemul Solar sau la departari de zeci de mii de ani lumina. Utilizand un radiotelescop didactic au putut realiza o harta radio elementara a cerului vizibil. Au invatat practic cum se poate determina directia meridianului local, momentul amiezii si cum se construieste un ceas solar.
In sectiunea dedicata tehnologiilor spatiale au fost realizate transmisii audio -video la mare distanta, utilizand la receptie antene cu reflector parabolic. O alta activitate foarte interesanta a avut ca scop receptia directa a unor imagini ale Europei transmise in timp real de constelatia de sateliti meteorologici de joasa altitudine ai NOAA (National Oceanic and Atmospheric Administration - SUA). In domeniul tehnologiilor GNSS (Global Navigation Satellite System) cursantii au invatat sa utilizeze receptoarele GPS pentru determinarea orei exacte si a coordonatelor exacte ale unei locatii. 
Suportul stiintific, aparatele si echipamentele utilizate in cadrul cursului au fost asigurate de firma clujeana BITNET CCSS si de Observatorul Astronomic al acestei firme, aflat in localitate (Marisel- jud. Cluj). Specialistii direct implicati in sustinerea prelegerilor si indrumarea activitatilor practice au fost: dr.ing.Vlad Turcu, cercetator stiintific la Observatorul Astronomic al Academiei Romane, fiz.drd.ing. Paul Dolea si drd. ing. Paul Vladut Dscal, cercetatori stiintifici la BITNET, Centrul de Cercetari pentru Senzori si Sisteme.
Din partea Biroului ESERO Romania a fost prezent d-ul Virgiliu Pop, director al biroului. 
Importanta acestui curs a fost subliniata de insusi presedintele Agentiei Spatiale Romane, d-ul fiz.dr. Marius Ioan Piso, care ne-a facut onoarea de a fi prezent la Marisel in ziua de deschidere a lucrarilor.
Cei 28 de profesori cursanti au venit din toate zonele tarii, Banat, Oltenia, Dobrogea, Muntenia, Moldova si bineinteles, din Transilvania. Evenimentul a fost mediatizat in presa scrisa si audio-vizual. In prima zi a cursului, joi, 4 septembrie 2014, Televiziunea Romana a realizat emisiunea "Transilvania la zi" transmisa in direct de la Marisel. O mare parte a emisiunii a fost dedicata acestui curs de iniitiere in stiinte si tehnologii spatiale.Emisiunea poate fi vizualizata off-line pe programul TVR Plus, la adresa  http://www.tvrplus.ro/editie-transilvania-la-zi-256876
Cateva instantanee surprinse in timpul cursului le puteti vedea mai jos.

 








Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu