Un nou inceput... (martie 2010)

Asocierea este necesara pentru ca de multe ori un cor se aude mai puternic decat o voce de solist, dar repertoriul acestui cor trebuie ales cu grija. Am spus si cu alte ocazii ca tara noastra arata acum ca dupa razboi, bande de talhari moderni devalizeaza tot ce se afla in apropierea lor, incepand cu bogatiile naturale, paduri sau lacuri cu pesti si ceea ce a mai ramas din asa zisele "bunuri ale intregului popor". Dar ceea ce este mai grav, a fost distrus sistemul educational, iar tupeul si ignoranta au devenit adevarate atuuri. Refacerea invatamantului si educarea copiilor si a adolescentilor in asa fel incat sa aiba "dragoste de carte" nu poate fi facuta de cei carora le-a fost candva lehamite sa mearga la scoala. Se repeta mereu cuvinte mari, cum ar fi "educatie de excelenta", dar multi dintre elevii de clasele I-VIII au probleme grave de exprimare sau de ortografie. O sansa a noii generatii poate fi internetul, dar acesta este infestat cu multe informatii eronate si multe capcane... Nu-mi ajunge pagina oricat ar fi de lunga, sa scriu cate cred ca ar trebui sa se faca pentru a incerca sa se indrepte lucrurile dar punctul de pornire, in mod sigur, este educatia.

Scoala de vara Generatia Urmatoare - de la vis la realitate (mai 2010)

In urma cu cativa ani, la firma BITNET CCSS srl, s-a conturat ideea construirii unui Observator astronomic in localitatea Marisel. Iar pentru ca cercetarea trebuie sa mearga mana in mana cu educatia, m-am gandit ca organizarea la Marisel a unei Scoli de vara avand ca tematica astronomia, radioastronomia si radiocomunicatiile moderne ar completa armonios aceasta idee. Iata ca in acest an (2010) Scoala de vara "Generatia Urmatoare" isi va deschide portile pentru primii cursanti.
Cine sunt primii cursanti? Elevi din Cluj care, timp de o saptamana, vor face observatii astronomice, vor asculta prelegeri pe teme de astronomie si radioastronomie, vor face adevarate lucrari de laborator care sa-i initieze in primii pasi ai radioastronomiei si a radiocomunicatiilor moderne.
Avand in vedere actualele probleme financiare din tara, probabil ca in acest an s-ar fi putut organiza doar o tabara entuziasta dar fara esenta... Aveam nevoie totusi de aparate optice mai performante si echipamente de radiocomunicatii construite cu scop didactic, asa ca am inceput sa caut sprijin de la potentialii sponsori. Si iata ca FUNDATIA DINU PATRICIU, care sprijina de cativa ani excelenta in educatie in tara noastra s-a oferit sa ne ajute. Am avut in urma cu o luna o foarte placuta intrevedere cu d-na Tincuta Baltag, careia i-am prezentat proiectul de organizare a unei tabere pilot, ca precursor al Scolii de vara. Dansa a fost foarte receptiva la aceasta idee si intr-un timp extrem de scurt m-a anuntat ca stafful Fundatiei Dinu Patriciu a hotarat sa sprijine financiar proiectul cu o suma de 5000 de euro, nerambursabili. Si astfel am inceput sa parcurg drumul concret de la vis la realitate.

duminică, 2 octombrie 2011

Saptamana Mondiala a Spatiului Cosmic 2011


In fiecare an, intre 4octombrie si 10 octombrie este marcata pe intreaga planeta, "Saptamana Mondiala a Spatiului Cosmic". In acest interval de 7 zile se desfasoara activitati de popularizare a astronomiei, astrofizicii, astronauticii si a altor domenii de cercetare conexe.
In luna Iulie 1999, la conferinta UNISPACE III a Natiunilor Unite, liderii agentiilor spatiale din intreaga lume au propus Adunarii Generale ONU declararea unei Saptamani Mondiale a Spatiului Cosmic. Principalul scop al acestui eveniment se doreste a fi cel de a constientiza factorii de decizie si opinia publica asupra beneficiilor utilizarii tehnologiei si stiintei spatiale. Se sarbatoreste astfel lansarea ( 4 Octombrie 1957) primului satelit artificial al Pamantului, Sputnik 1, care a deschis calea explorării spaţiului cosmic. Se aniverseaza, deasemenea, semnarea (10 Octombrie 1967) Tratatului asupra principiilor care guvernează activităţile statelor în explorarea paşnică a spaţiului cosmic, inclusiv a Lunii şi a celorlalte corpuri cereşti.
Cu toate ca in aceste zile programul meu este foarte incarcat, voi incerca sa initiez cateva activitati care sa marcheze acest eveniment in orasul Cluj-Napoca. Deoarece intre 5 si 8 octombrie voi fi plecat in Serbia la Conferinta TELSIKS2011 unde voi prezenta un material legat de eclipsa partiala de Soare din 4ianuarie 2011, activitatile pe care doresc sa le initiez si sa le coordonez se vor desfasura in seara de 8 octombrie si 9 octombrie 2011. Locul de desfasurare propus de mine este Piata Unirii din centrul Clujului, in zona statuii lui Matei Corvin. Sper ca autoritatile locale care se ocupa de "ordinea publica" sa nu aiba nimic impotriva acestei actiuni. Vor spune multi ca iluminatul stradal va deranja observatiile efectuate cu aparate optice. Totusi, in acele zile va fi inceput de luna plina si celelalte corpuri sau obiecte ceresti vor fi oricum greu de observat chiar si in zone cu poluare luminoasa redusa.
Daca vremea va fi nefavorabila (cer innorat sau chiar ploaie) vom incerca sa promovam radioastronomia si telecomunicatiile facilitate de satelitii artificiali ai Pamantului.
Voi reveni cu amanunte atunci cand prognoza meteo pentru perioada vizata va fi cat de cat certa.Link

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu